Šopska salata najomiljenije nacionalno jelo u Evropi
Šopska salata je najpopularnije nacionalno jelo na Starom kontinentu. Jelo sa sezonskim osvežavajućim povrćem i sirom, omiljeno i na našim prostorima, ostavilo je iza sebe 27 nacionalnih jela koja su bila kandidovana na takmičenju „Ukus Evrope”. U okviru kampanje za izbore za članove Evropskog parlamenta, na fejsbuk-stranici ove institucije organizovao je glasanje za najevropskiju nacionalnu hranu.

Salata je osvojila više od 20.000 glasova stanovnika Evrope. Na drugom mestu našla se hladna supa od cvekle iz Litvanije sa oko 5.000 glasova, a na trećem „sarmale”, to jest sarme koje su bile predstavnik rumunske kuhinje. Za ovo jelo je glasalo nešto više od 1.100 posetilaca stranice.

Uz svako jelo, na fejsbuk-stranici Evropskog parlamenta dat je i recept, a posetioci su ostavljali i brojne komentare kako najbolje da se spremi svako jelo. Naravno, bilo je komentara i rasprava da li pobedničko jelo zaista potiče iz Bugarske ili je možda preuzeto od komšija. Pravo na pobedničku salatu, tako u svojim komentarima polažu i žitelji Grčke, Srbije i Makedonije.

U „Ukusu Evrope”, Austrija je, na primer, bila predstavljena bečkom šniclom. Omiljenu kuhinju sa Apenina branile su špagete karbonara, a svi oni koji su nekada boravili u Španiji nisu bili iznenađeni što je predstavnik ove zemlje-članice EU bila gaspačo – hladna supa od paradajza.

Iz nekadašnjih republika SFR Jugoslavije, a danas članica EU, Slovenija i Hrvatska kandidovani su bili kolač potica i zagorske štrukle. Prvo jelo je slično našim štrudlama: rolat testo se puni slatkim nadevom od maka i oraha dok se drugo sprema takođe od testa sa jajima, uz dodavanje sira. Nakon kuvanja i kratkotrajnog pečenja u rerni služi se sa prezlama.

Sofija(glavni grad Bugarske) se smatra i za središte šopskog područja, šopske nizije.

Šopska salata se smatra nasleđem Šopa, južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali delove Balkana, zapadnu Bugarsku, istočnu Makedoniju i jugoistočnu Srbiju, a kasnije su se stopili sa Bugarima, Makedoncima, Srbima.

Pripadnici Šopa u relativno novije vreme su usvojili bugarsku, makedonsku i srpsku nacionalnost, a Republički zavod za statistiku Srbije je na popisu 2011. prikazao Šope kao posebnu nacionalnu pripadnost i tako se izjasnilo 142 stanovnika naše zemlje.

Najveći deo šopske populacije danas živi u zapadnoj Bugarskoj, a Sofija se smatra i za središte šopskog područja, šopske nizije.

Bavili su se nomadskim stočarstvom, pa su dosta koristili sir u svojoj ishrani. U novije vreme, njihova salata je veoma prisutna u svim kuhinjama balkanskih država, ali i Češke, Slovačke...

Salata od povrća i sira – Šopska salata

Sastojci:

4 paradajza

1 veliki krastavac

4 zelene ili crvene paprike, pečene ili sirove

1 glavica crnog luka ili šest struka mladog luka

2 kašike iseckanog svežeg peršuna

1/2 šolje ulja (može i maslinovo ulje)

1/2 šolje sira

So i biber

Priprema:

Iseckano povrće promešati, dodati začin, dodati sir preko povrća (može u komadima ili izrendani) i služiti.