Niskokalorijski zaslađivači: slatka alternativa pri kontroli telesne težine i dijabetesa
Želja za slatkišima i razumevanje izbora kada je u pitanju ishrana samo su neke od ključnih tačaka o kojima su raspravljali svetski multidisciplinarni stručnjaci na panelu simpozijuma čiji je domaćin bilo Međunarodno udruženje proizvođača i korisnika zaslađivača (ISA) u okviru 8. Konferencije Evropskog saveza udruženja dijetetičara održane u Atini.

Profesor Antonis Zampelassa Univerziteta Ujedinjenih Arapskih Emirata i Poljoprivrednog univerziteta u Atini, i doktor Duane Mellor sa Univerziteta u Notingemu bili su moderatori debate pod nazivom„Niskokalorijski zaslađivači- Izbor od fundamentalne važnosti pri kontroli telesne težine i dijabetesa“ koja se bavila izazovima i zabludama koje se tiču upotrebe niskokalorijskih zaslađivača, kao autentične alatke i pomoć i onima koji traže zdrave alternative.

Doktor France Bellislesa Univerziteta u Parizu podelila je rezultate njenog najnovijeg pregleda literature koji pokriva period odpreko 30 godina naučnog rada i bavi se slatkim ukusom u svakodnevnom životu, kao iprednostima niskokalorijskih zaslađivača kod ljudi koji vode računa o održanju telesne težine. „Dokazi upućuju na to da niskokalorijski zaslađivači ne uvećavaju želju za slatkim, i da je manje verovatno da će ljudi koji koriste niskokalorijske zaslađivače u ishrani imati želju za slatkim i prevelikim unošenjem slatke hrane,“ kaže doktorka France Bellisle koja je takođe dodala da „mnogi stručnjaci veruju da hrana sa niskokalorijskim zaslađivačima često može da zadovolji našu prirodnu želju za slatkim tako da neće biti potrebe da slatko tražimo u drugoj hrani“.

Govoreći od najnovijim studijama i metaanalizama o mršavljenju i kontroli telesne težine, profesor James Hill sa Univerziteta u Koloradu naglasio je važnost doručka, fizičke aktivnosti i zamene slatkih pića pićima bez kalorija kada je u pitanju očuvanje telesne težine, sudeći po podacima Nacionalnog registra za kontrolu telesne težine. Osvrnuvši se na najnovije kliničko istraživanje koje je proučavalo unos vode i dijetalnih napitaka na gubitak telesne težine, profesor Hill je rekao da „ljudi koji su na dijeti, a piju dijetalne napitke kao i vodu  statistički gledano gube malo više na telesnoj težini i taj gubitak je značajan, u odnosu na one koji samo piju vodu.“

„Kao grupa, ljudi koji pate od dijabetesa su među najredovnijim potrošačima niskokalorijskih zaslađivača,“ kaže doktor Aimilia Papakonstantinou, sa Poljoprivrednog univerziteta u Atini. „Nisko kalorijski napici su bezbedni i igraju važnu ulogu u ishrani osoba sa dijabetesom zato što hrana zaslađena niskokalorijskim zaslađivačima omogućava dijabetičarima da uživaju u slatkom ukusu bez uticaja na nivoe šećera u krvi“.