Adresa:
-
11000
Telefon:
011/759-597
Mobilni:
064/184-05-21
Shiatsu centar
Detaljnije:
Saša Počuča, viši fizioterapeut, shiatsu terapeut

Shiatsu je umeće rada na telu, a u doslovnom prevodu znači "pritisak prstom". Nastao je u Japanu kao sinteza kineske akupresure, japanske Anma masaže, različitih zapadnih metoda strečinga, klasilne masaže te psiholoških metoda rada. Shiatsu pokreće životnu energiju, otklanja bolove, poboljšava cirkulaciju, stimuliše normalnu funkciju unutrašnjih organa, uravnotežuje nervni sistem, daje gipkost telu, donosi duboko opuštanje i mir

Shiatsu centar je idealno mesto gde urabani čovek današnjice može pronaći izgubljeni sklad duše i tela, ukloniti stres, obnoviti ravnotežu i snagu...ukratko, revitalizovati se iznutra i izvana...

Shiatsu je umeće rada na telu čiji koreni su u Orijentalnoj medicini i filozofiji starijoj od 5000 god. Osmišljen je početkom XX veka u Japanu. Ponekad se naziva i japanska fizioterapija. Šezdesetih godina dvadesetog veka shiatsu je prenesen u SAD, gde se obogaćen zapadnjačkim saznanjima anatomije, fiziologije i psihologije razvio u formu kakvu danas poznajemo.
Shiatsu je japanska reč i doslovice znači pritisak prstom. Međutim, shiatsu je mnogo više od toga. Prilikom tretmana, po potrebi, koriste se i dlanovi, laktovi, kolena i stopala. Terapeut laganim pritiscima duž meridijana (energetski putevi) oslobađa blokade i zastoje, podržava slaba područja, stimulira prirodnu snagu samoisceljenja, uravnotežuje energiju i poboljšava psiho-fizičku ravnotežu.

Shiatsu se kao i akupunktura zasniva na učenju o vitalnoj energiji (ki ili chi) koja teče povezanim kanalima ili meridijanima kroz celo telo. U zdravom stanju sve je u organizmu uravnoteženo, pa ki glatko teče meridijanima, opskrbljujući sve delove tela vitlnom energijom. Kad je organizam oslabljen zbog neumerenog načina života (nedostatka vežbanja, emocionalnog stresa, nepravilne ishrane, povrede, nedovoljnog spavanja i sl.) ki više ne teče glatko, nego je na nekim mestima slabiji, a na nekim previše jak, što znači da je organizam u stanju neravnoteže tj. bolestan. U ovim slučajevima shiatsu je idealan lek, jer obnavlja i balansira protok vitalne energije kako bi probudio naše samoisceljujuće snage i doveo do ozdravljenja. Shiatsu tretman deluje na sve nivoe našeg postojanja (fizički, emotivni, mentalni i duhovni). Primajući shiatsu podsećamo telo-um na zaboravljeno prirodno stanje organizma i pomažemo mu da se vrati u to stanje. Posle tretmana primalac se oseća opuštenije, vedrije i odmornije.